یک مهندس شیمی چه شانس هایی در یک پتروشیمی دارد؟
بازدیدها: 1163
حداقل شرایط لازم قبل از استخدام در یک شرکت پتروشیمی
اگر شما یک مهندس شیمی تازه فارغ التحصیل و بدون سابقه کاری مفید هستید و قصد دارید در یک شرکت پتروشیمی و یا هر شرکت دیگر از صنایع گاز و نفت استخدام شوید، لزوما و حداقل باید واجد شرایط ذیل باشید :
- آشنایی کافی با یکی از نرم افزار های تخصصی مهندسی شیمی
- تسلط بر مفاهم دروس مهندسی شیمی مخصوصا دروس پایه مانند موازنه مواد و انرژی، مکانیک سیالات ، ترمودینامیک ، انتقال حرارت و کنترل فرایندها
- زبان انگلیسی عمومی در سطح حداقل A2 و زبان تخصصی مهندسی از جنبه Reading
موارد فوق در مصاحبه ها شما را به چالش کشیده و با وجود فارغ التحصیلان زیاد این رشته شما باید نقطه قوت و برتری جهت استخدام نسبت به رقبا داشته باشید .

مراحل پیشرفت شغلی بعد از استخدام در یک شرکت پتروشیمی
1- کارآموزی در سایت، شامل مطالعه و بررسی شرح فرایند واحد و بررسی مدارک P&ID, PFD و مدارک دیگرکه این مرحله حدود چند ماه وقت خواهد برد .
2- کارآموزی در اتاق کنترل (بهره برداری) و آشنایی با سیگنال های ابزار دقیق و ارتباط تجهیزات فرایندی با یکدیگر ;
این مرحله نیز می تواند از حدود چند ماه تا یکسال باشد و بعد از آن شما می توانید به عنوان «نوبتکار ارشد اتاق کنترل» به فعالیت مشغول شوید.
3- در صورتی که مهندس چابک، پرانرژی و مشتاق یادگیری و پیگیری امور باشید؛ میتوانید علاوه بر مباحث مهندسی شیمی و فرایند به مباحث جانبی و جذاب ابزار دقیق ، پایپینگ و تعمیرات هم علاقه و آشنایی پیدا کرده و همین امر باعث پیشرفت سریعتر شغلی شما خواهد شد.
4- در مرحله بعدی پیشرفت، سوپروایزر اتاق کنترل یا سرپرست شیفت خواهد بود که تصمیم گیریهای واحد در شیفت مربوطه با شما خواهد بود. مرحله بعد از آن معاون واحد و درنهایت رئیس واحد خواهید شد.
مراحل رشد و پیشرفت شغلی ذکر شده در پتروشیمی های در حال تاسیس و استخدام همزمان شما سریعتر بوده ولی در پتروشیمی های به بهره برداری رسیده و درحال کار زمان بیشتری طول خواهد کشید.
5- مرحله جذاب تر برای مهندسان شیمی با پایه قوی مهندسی و علاقمند به کارهای محاسباتی و فرایندی، انتقال به اداره فرایند همان واحد است.

وظایف مهندس فرآیند در یک پتروشیمی
هر مجتمع پتروشیمی (Complex) از چند کارخانه و واحد (Plant) تشکیل شده است. به عنوان مثال در یک پتروشیمی الفینی، واحد مادر، واحد الفین (توالید کننده اتیلن، پروپیلن و محصولات جانبی دیگر) بوده و واحدهایی مانند پلی اتیلن سبک، پلی اتیلن سنگین و … از جمله واحد های آن پتروشیمی خواهد بود.
در بدو استخدام در یک مجتمع پتروشیمی، شما وارد یکی از این واحد ها خواهید شد. در داخل هر واحد بهره برداری علاوه بر مهندسان بهره برداری که ممکن است تعدادشان در مجموع چند شیفت کاری به بیش از 50 نفر هم برسد مهندسان فرایند همان واحد حضور دارند که تعدادشان با توجه به اهمیت و بزرگی آن واحد ممکن است از 2 تا 6 نفر باشند. اهم وظایف مهندسین فرایند شامل موارد ذیل است :
- بالانس روزانه خوراکها، محصولات ، یوتیلیتی و مواد شیمیایی مصرفی
- بررسی مشکلات فرایندی واحد Troubleshooting
- صدور TSR (صدور و درخواست خدمات فنی ) برای تغییرات مد نظر و بررسی TSR های ورودی از واحدهای دیگر
- برگزاری جلسات متعدد با دپارتمانهای مختلف جهت حل مشکلات واحد
- بررسی آنالیزهای خوراک و محصولات نقاط متعدد واحد به طور مستمر
- گزارش نویسی های متعدد
- سایزینگ تجهیزات فرایندی مانند کنترل ولو ، درام ، پمپ ، محاسبات هیدرولیکی و ….
- شرکت در جلسات HAZOP review
مسیر شغلی مهندس فرآیند در یک پتروشیمی
نفرات مهندسی فرایند از میان افراد زبده و فنی بهرهبرداری انتخاب میشوند که مسیر پیشرفت شغلی آنها به ترتیب مهندس فرایند واحد، مهندس ارشد فرایند واحد و سرپرست فرایند واحد خواهد بود. در یک مجتمع پتروشیمی چند نفر سرپرست فرایند واحد وجود دارد که اینها همگی زیر نظر رئیس کل فرایند مشغول به فعالیت هستند.
شانس های دیگر یک مهندس شیمی
در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی جایگاه مهندسان شیمی و فرایند بسیار بالا و مهم بوده و درصورتیکه یک مهندس قابلیتهای لازم و علاقه وافی داشته باشد میتواند در پست های ذیل مشغول فعالیت شود:
- نوبتکار ارشد اتاق کنترل – سوپروایزر – معاون واحد – رئیس واحد – رئیس بهره برداری مجتمع
- مهندس فرایند واحد – مهندس ارشد فرایند – سرپرست فرایند واحد – رئیس فرایند
- کارشناس انرژی- کارشناس ارشد انرژی – مدیر انرژی
- مهندس ایمنی- مهندس ارشد ایمنی – رئیس ایمنی – رئیس آتش نشانی – مدیر HSE
- مهندس ایمنی فرایند – رئیس ایمنی فرایند
- کارشناس کنترل تولید – کارشناس ارشد کنترل تولید – رئیس کنترل تولید
- کارشناس محیط زیست – کارشناس ارشد محیط زیست – رئیس محیط زیست
- کارشناس وکارشناس ارشد مطالعات امکان سنجی – رئیس مطالعات امکان سنجی
- رئیس و معاون خدمات فنی ( خدمات فنی شامل:1- اداره مهندسی فرایند، 2- اداره مهندسی عمومی، 3- اداره بازرسی فنی 4- آزمایشگاه )
- معاونین مجتمع پتروشیمی- رئیس مجتمع
- اداره مهندسی و توسعه طرحها (کارشناس/کارشناس ارشد و مسئول فرایند)
- اداره تحقیق و توسعه ( پستهای بسیار زیادی در این اداره وجود دارد )
اینها نمونهای از مراحل پیشرفت و پستهای سازمانی متعلق به مهندسی شیمی بوده که عنوان شد. در خود پتروشیمی و ادارات آن پست های دیگر بسیاری وجود دارد که یک مهندس شیمی میتواند در صورت صلاحیت علمی و فنی در آن واحد فعالیت کند از جمله واحد بازرگانی ، تدارکات ، فروش ، کمیسیون معاملات ، کمیته فنی بازرگانی ، طرحهای توسعه ای پتروشیمی و ….
آچار فرانسه ای به نام مهندس شیمی
در کل باید بگوییم در مجتمع پتروشیمی یک مهندس شیمی توانایی حضور در بسیاری از پستهای معمولی ، مهم ، خیلی مهم و کلیدی را داشته و به راحتی میتواند با تخصص کسب کرده در تمامی پستهای عنوان شده (بعد از حداقل 5 سال سابقه کارمفید) وارد شرکت های مهندسی مشاور و یا پیمانکار EPC شده و یا درصورت علاقمندی و تسلط به زبان انگلیسی از سطح B2 به بالا درخواست کار به شرکتهای خارجی مقیم در ایران یا خارج از کشور بدهد.
معرفی یک مسیر جایگزین
البته یک مسیر دیگر پیشرفت مهندسین شیمی استخدام اولیه در شرکت های مهندسی مشاور و پیمانکار بوده که جهت کسب تجربه و البته حقوق پایین تر نسبت به شرکتهای پتروشیمی عالی بوده و بعد از چند سال سابقه کاری مفید در این شرکتها، جهت کسب درآمد بالاتر و تجربه واحد صنعتی از نزدیک میتوان درخواست استخدام در شرکتهای پتروشیمی مناطق جنوب را داد که این مسیر پیشرفت نیز بسیار عالی خواهد بود چرا که مهندسین فرایند با سابقه کار در مهندسی مشاور قبلی بعضا مسیر پیشرفت بهتری در یک شرکت پتروشیمی نسبت به افراد مستقیم استخدام شده در پتروشیمی خواهند داشت.
و کلام آخر
در نهایت باید گفت زمینه های پیشرفت شغلی برای یک مهندس شاغل در پتروشیمی بسیار زیاد بوده و با تسلط بر استانداردها، نرم افزارهای مربوطه و از همه مهمتر تسلط بر زبان انگلیسی و سابقه چندین ساله مفید، مسیر مد نظر شغلی کوتاهتر از مسیر رقبا خواهد شد.

نویسنده مقاله:
حميدرضا شمسي
مسئول فرايند مهندسي طرحها
پتروشیمی جم
علايق شغلي :
عيب يابي فرايندي– پمپهاي سانتريفيوژ– كنترل ولو– HAZOP – قراردادهاي بين المللي
صنايع پتروشيمي – Engineering Basic – كنترل فرايند – مكانيك سيالات –
قراردادهايEPC –مهندسي ايمني فرايند– مدارك مهندسي پروژه
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.