طراحی سیستم اطفاء حریق مخازن ذخیره
بازدیدها: 489
مخازن استوانهای کوچک
برای مخازن استوانهای با قطر کوچک اکثراً سیستم رینگ اسپری آب و سیستم آب افشان بروی سقف طراحی و نصب نمی گردد و نصب چند مانیتور آب با قابلیت فوگ و جت شدن در فاصله مناسب از مخازن اقدام میشود که در مواقع لازم بکارگیری می شوند. گاهی از یک رینگ اسپری آب در لبه فوقانی جداره استفاده میشود و از همان رینگ یک انشعاب جهت سیستم آب افشان بروی سقف نیز گرفته میشود. که در نتیجه در یک زمان و بوسیله یک والو خنککاری مخزن صورت می گیرد.
مخازن استوانهای بزرگ
برای مخازن استوانهای بزرگ سیستم خنککاری اسپری آب جداره و سقف مجزا از یکدیگر نصب میگردد تا این امکان برای عملکرد جداگانه آنها فراهم باشد. گاهی اوقات برای کولینگ جداره مخزن از دو یا سه مسیر مختلف استفاده میشود.گاهی فقط از یک رینگ با میزان آبدهی مشخص در لبه فوقانی سطح جداره مخزن استفاده میشود که در این روش با توجه به حرارت بسیار زیاد آن ناحیه در هنگام حریق، این میزان آب مفید میباشد و در درجه اول حساسترین و گرمترین نقاط با میزان آب بالا، خنک میشوند و با جاری شدن بروی سایر نقاط سطح از بالا تا پایین باعث خنک شدن مخزن میگردد.
طراحی با چند رینگ
در طراحی دیگر از چند رینگ باریکتر و در فواصل متناسب به ترتیب از بالای مخزن تا پایین آن پوشش لازم صورت میپذیرد. یکی از ایرادهای این روش،بعلت کم قطر شدن رینگهای متعدد، کاهش میزان آب پوشش دهنده لبه فوقانی جداره مخزن نسبت به حالت تک رینگ میباشد البته با کم کردن فواصل رینگها در قسمتهای فوقانی این مشکل برطرف میگردد. مزیت استفاده از رینگهای متعدد، در شرایط حریق مخزن و آسیب دیدن بالاترین رینگ، کارکرد سایر رینگها و در نتیجه عملیات کولینگ مختل نمیگردد.
نکات اسپری آب
تمامی مخازن حاوی مایعات قابل اشتعال دارای سیستم خنک کننده اسپری آب میباشند که بصورت رینگهای لوله آب که در فواصل مناسب نازلهای آبپاش بروی آن نصب شده است، هستند.
- اگر مخزنی دچار حریق شده باشد باید میزان 10 لیتر در هر دقیقه برای هر متر مربع از سطح مخزن، آب بصورت اسپری استفاده شود.
- با توجه به جهت وزش باد، باید توسط مانیتور و نازلهای آب جداره مخزن در بالاترین قسمت و نزدیک به لبه فوقانی آن خنک شود تا در اثر حرارت ناشی از حریق، لبه فوقانی جداره تغییر شکل ندهد و باعث جاری شدن محتویاتدرون مخزن به محوطه اطراف مخازن نگردد.
- هرگز آب بداخل مخزن وارد نشود.
- همچنین مخازن مجاور حریق نیز به نسبت فاصله از مرکز مخزن مورد حریق، باید خنک شوند.
میزان آب مورد نیاز خنک کاری مخازن
برای اطفاء مخزن دچار حریق شده، میزان 10 لیتر در دقیقه در هر مترمربع از سطح مخزن نیاز می باشد. مرکز هندسی سطح مقطع مخزن مورد حریق را مد نظر گرفته و کمیت T را بصورت ذیل محاسبه میکنیم. که کمیت T برابر است با شعاع مخزن + 30.
هر مخزنی که در محوطه دایره شکل به مرکز مخزن مورد حریق و به شعاع T قرار گرفته باشد به میزان 3 لیتر در هر دقیقه برای هر متر مربع آب برای خنک شدن نیاز دارد. و در صورتیکه مخزن خارج از این محوطه دایره شکل باشد به میزان 1 لیتر در دقیقه برای هر متر مربع آب برای خنک شدن کافی می باشد.
پسابهای ناشی از عملیات اطفاء
پسابهای ناشی از عملیات اطفاء حریق میتواند مشکلساز باشد و در صورت وجود نشت مواد نفتی و قابلاشتعال بسیار خطرساز باشد. بسیاری از سیستمهای پساب توان چنین حجم بالای آب را ندارند و آب گرفتگی محوطه دور از انتظار نخواهد بود. در چنین مواردی نیاز به پمپهای جمعآوری آبهای سطحی میباشد و اگر با کمبود آب مواجه باشیم استفاده مجدد از پساب می تواند برای خنککاری مد نظر قرار گیرد.
سیستم اطفاء حریق مخازن سقف متحرک
طراحی این نوع مخازن جهت نگهداری مواد و مایعاتی می باشد که خطر بالایی داشته و کلاس 1 می باشند. در این نوع مخازن، لایه ها و جداره مخزن طوری طراحی شده که تحمل فشار لازم در برابر انبساط و انقباض حجمی مایعات و مواد داخل مخزن را داشته باشد. در صورت بروز حوادث و سوانح آتش سوزی می توان به شیوه اتوماتیک و در صورت عدم کنترل، با استفاده از سوپاپ های اطمینان و نیز منافذ خروجی گاز در مخازن سقف شناور از جمله اقدامات پیشگیرانه در اطفاء حریق آنها می باشد. با توجه گاز در این گونه مخازن و نداشتن سوپاپهای اطمینان، احتمال انفجار مخازن وجود دارد.
سیستم اطفاء حریق مخازن سقف ثابت
این گونه مخازن بیشتر جهت نگهداری مایعات کلاس 2 که ریسکپذیری متوسط دارند، استفاده میگردد. با توجه به استانداردهای تعریف شده در خصوص طراحی مخازن، در دستهبندی آنها، محدودههای حفاظتی و دایک و سایر موارد مقابله با نشت مواد در نظر گرفته میشود. سیستمهای اطفایی اتوماتیک و دستی، در هر یک از مخازن بسته به نوع مواد نگهداری شده با توجه به استانداردهای لازم در نظر گرفته شود. سیستم ونتیلاسیون مخازن و دور بودن از کانونها و محلهای خطرناک و اقدامات کنترلی لازم نصب سیستم پایپینگ اطفاء در مخازن با استفاده از سیستم تزریق زیرسطحی میباشند.
در مقاله زیر به سیستم اطفاء حریق با استفاده از فوم پرداخته شده است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.