مروری بر انواع مخازن ذخیره

بازدیدها: 115
مخزن چیست؟
در صنایع شیمیایی، مواد ارزشمند مانند بنزین یا گاز مایع، طی فرآیندهای مختلفی از مواد شیمیایی خام، مانند نفت خام جدا میشوند یا از آنها به وجود می آیند. چند راه برای انتقال مواد خام از منابع تامین کننده به واحد فرآیندی وجود دارد که بر حسب مورد و شرایط، از یکی از آنها مانند خطوط انتقال یا مخازن استفاده می گردد. به دلایل زیادی مواد تولیدی را در مخازن یا تانکهای مناسب ذخیره می نمایند که از اصطلاح تانک برای ظروف ذخیره سازی بزرگ و با کاربرد جابجا کردن، ذخیرهسازی، اندازهگیری و حمل و نقل مایعات استفاده میگردد.
دلایل استفاده از مخازن
مخازن در اندازه های مختلف کوچک تا خیلی بزرگ وجود داشته که از مواد اولیه تا محصولات نهایی، از گازها تا مایعات، جامدات و مخلوط آنها در این مخازن ذخیرهسازی می شوند. مخازن چند وظیفه اصلی برعهده دارند که عبارتند از:
- ذخیره مواد اولیه واحدها
- ذخیره مواد واسطه تولید شده در فرآیند
- ذخیره محصولات
- ذخیره مواد جهت بارگیری و پخش
- یکسان نمودن کیفیت محصولات
- معیاری جهت اندازهگیری حجم خوراک و محصول تولید شده
- تسهیلات حمل و نقل
مهم ترین پارامترها در انتخاب نوع مخزن
با توجه به اینکه مواد گوناگون دارای خواص شیمیایی و فیزیکی مختلفی هستند، لذا نحوه ذخیرهسازی مناسب آنها با یکدیگر تفاوت دارد. نوع مخزن ذخیرهسازی توسط ایمنی، شرایط محیطی، هزینه بهرهبرداری و مقرون به صرفه بودن تعیین میشود. از مهمترین پارامترهایی که باید در انتخاب نوع مخزن مورد توجه قرار گیرد، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- فشار بخار یا فراریت
- سمی بودن
- میزان آتشگیری ماده مورد نظر
دسته بندی مخازن
به طور کلی یک تقسیمبندی جامع و یکسانی برای مخازن ذخیره وجود ندارد. طبقهبندی مخازن می تواند از دیدگاههای متفاوتی مانند شکل هندسی، نوع سیال و یا برحسب فشار بخار ماده ذخیره شده در آن باشد. دسته بندی مخازن براساس شکل ظاهری به این صورت است :
- استوانه ای عمودی
- استوانهای افقی
- کروی
- مستطیل
اما استوانهای عمودی معمولترین و پرکاربردترین نوع مورد استفاده میباشد.
انواع مخازن استوانهای عمودی
- مخزن روباز
- مخزن سقف ثابت
- مخزن سقف شناور خارجی
- مخزن سقف شناور داخلی

در مقالات بعدی به معرفی انواع مخازن پرداخته شده است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.